Oletko taloudellisesti uskoton?

”Raha painaa aivan liikaa parin valinnassa”, tuhahti samaan bussiin kanssani osunut ystävä. Eronnut yksinhuoltajaäiti oli jo jonkun aikaa etsinyt uutta kumppania. Viimeksi hän deittaili kirjailijaurasta haaveilevaa miestä, jolla oli suuri ja kiehtova sydän, mutta arjen talous seitinohuissa langoissa. ”En voi yksinhuoltajaäitinä rakentaa tulevaisuuttani niin epätasa-arvoiselle rahasuhteelle. Viidenkympin korvilla ei riitä, että luonne matchaa, vaan taloudenkin pitää sopia yhteen. En halua joutua sponsoriksi aikuiselle miehelle.”

Ystäväni pelolle löytyy evidenssiä. Jos haluat vipinää peittojen väliin, on tärkeää, että olet kumppanisi kanssa samalla tilikirjan sivulla myös taloudenhoidossa. Tuoreen kyselyn mukaan ne parisuhteessa elävät, jotka raportoivat luottavansa kumppaniinsa raha-asioissa ”täysin” tai ”erittäin paljon”, arvioivat myös seksielämänsä keskimääräistä paremmaksi, jopa ”kuumaksi.” Tulokset olivat samansuuntaiset, kysyipä asiaa ensilemmen huumassa olevilta kaksikymppisiltä tai jo arkeen urautuneelta vanhemmalta ikäpolvelta. Mitä vähemmän riitoja rahasta, sitä parempaa seksiä – niinkö?

Vaikka kysely pystyy osoittamaan vain asioiden korrelaation eli asioiden yhteyden, ei se selitä ilmiön syväsyitä. Silti väitteelle löytyy runsaasti lisätodistusta. Kyse ei ole rahan määrästä tai siitä, onko toinen toista varakkaampi, vaan ennen kaikkea parin kyvystä jakaa rahaan liittyvät tavoitteet.

Rahaan liittyvät riidat aiheuttavat paljon ryppyjä rakkauteen, jopa tuhoisia viiltohaavoja. Kun riitelemme rahasta, emme riitele vain siitä, kuka tienaa ja maksaa mitäkin, ostetaanko euron vai puolen euron jugurttia tai millaiseen kesälomaan säästetään. Pelissä ovat elämänhallintaamme liittyvät tunteet, joiden juuret useimmiten ovat lapsuuden varhaisissa kokemuksissa.
Kumppanin holtittomuus tai ylikorostunut saituus ja säästäväisyys nostaa esiin perusturvallisuuteemme liittyvät ahdistukset. Ne ovat usein osin tiedostamattomia. Ehkä lapsuudenperheesi tiukka taloustilanne ja perheessä leijunut työttömyyden uhkan tunnelma nostaa päätään aina kun pitää tehdä kulutuspäätöksiä. Entisen kumppanisi tai puolisosi salainen raha-elämä tekee sinut epäluuloiseksi myös uuden puolisosi rahankäyttöä kohtaan. Aina kun parisuhteeseen astuu puhe rahasta, laskuista tai säästämisestä, aiemman elämämme taakat kulkevat mukana. Siksi ”miksi” kysymys on tärkeä, jotta ymmärrämme, mihin oikeastaan reagoimme. Jos puolisosi on elänyt lapsuutensa perheessä, jonka arkea on varjostanut jatkuva pelko työttömyydestä ja selviämisestä, voi vimma ”ostaa kaikki mahdollisimman halvalla ” tai jopa vastakkainen pakonomainen vimma kuluttaa rahat nopeasti pois (niin kauan kuin sitä on), näyttäytyä uudessa valossa. Suhteellamme rahaan on aina looginen historia.

Jos aiemmin mainitun kyselyn tuloksia soveltaa arkeen, kannattaa makuuhuoneeseen luoda tunnelmaa talouden exel-harjoituksilla. Katso kumppaniasi silmiin, keskustele avoimesti läpi omat rahatoiveesi, tapasi kuluttaa ja säästää sekä niihin liittyvät odotukset kumppanillesi. Pitäkää tilikirjaa kauppaostoksista vaikka muutaman kuukauden ajan, jotta näette potkitteko palloa samaan maaliin. Miettikää, missä kohtaa kumpikin voi tulla toista vastaan.

Jos erotiikan lisääminen makuuhuoneeseen on näin helppoa, teemmekö sitä? Muutama vuosi sitten American Expressin tekemässä kyselyssä jopa 91% vastaajista kertoi välttävänsä keskustelua raha-asioista puolisonsa kanssa. Toisen tutkimuksen mukaan jopa joka kolmas kertoi valehtelevansa puolisolleen rahankäytöstään. ”Ei se mikään uusi takki ole, en vain ole käyttänyt sitä niin paljon.” Taloudellinen uskottomuus on helpompi kätkeä vaatekomeroon kuin fyysinen. Urheiluvälinekaappiinkin mahtuu monenlaista kallista vekotinta puolison katseen ulottumattomiin. Kun sinä ja kumppanisi tiedätte, missä kumpikin seisoo kuluttamisen suhteen, rakentuu luottamus. Se, jos mikä, on esileikkiä.

Vastarakastunut sortuu usein maagiseen ajatteluun toisesta. Kun rakkauden tunteet ovat vahvat, kuvittelemme ajattelevamme samoin myös käytännön asioissa. Siksi vain harva tuore pari nostaa raha-asiat pöydälle, ja rahaan liittyvät ristiriidat yllättävät kuin puun takaa. Ystäväni, jota uuden miesystävän kovin erilainen talouselämä mietitytti, osasi jo lukea vaaran merkit.

”Viimeisenä ihmisestä tulee uskoon rahapussi”, tokaisi ystäväni isä, vanhempi pohjanmaalainen isäntä. Tällä hän tarkoitti, että vasta se, mihin ja miten rahojamme annamme ja käytämme, paljastaa todellisen luonteemme ja arvomme. Mitä alastomampi ja avoimempi olet kumppanillesi raha-asioissa, sitä enemmän näyttäisit saavan vastarakkautta. Striptease raha-asioissa on eroottisempaa kuin uskoitkaan.

Pesulanpitäjä Unna Lehtipuu pohtii rahan psykologiaa ja selvittää mihin meidän kannattaa sijoittaa kolme tärkeää pääomaamme – raha, aika ja talentti – saadaksemme niistä parhaat tehot irti. Seuraa matkaa Timanttipesula-blogissa unnalehtipuu.com ja FB ryhmissä Talousklubi ja Isosisko Talousklubi-ryhmissä. (lisätietoa talousklubi.fi) Voit myös kertoa omista kokemuksistasi teemaan liittyen, lähetä meili Unnalle.