Jos vain ääni ratkaisisi

Kun sinä astut huoneeseen, mitä silloin tulee paikalle? Tämä psykologi Ilona Rauhalan kysymys tuli jälleen mieleen, kun olin äskettäin seuraamassa tv-ohjelman nauhoituksia. Nuoret lahjakkuudet yrittivät hurmata tuomarit – vain äänellään. Monelle olikin onni, että kriteerinä oli pelkkä ääni. Lavalla yleisö, muttei tuomaristo, näki hontelon, hieman pelokkaasti elehtivän nuoren kevätvasikan. Olemuksestamme huokuvaa ja pään sisälle ladattua kokonaispakettia kutsutaan psykologiseksi pääomaksi.

Pääomista puhuttaessa psykologista pääomaa ei voi ohittaa. Se on asenne- ja mielentilakapitaalia. Kannat sitä jopa katseessasi, ryhdissä ja hengityksessäsi. Sen muut elementit kuten luottamus ja toiveikkuus, kuuluvat läpi tavasta, jolla käytät kieltä. Psykologinen pääoma on investointi, jolla voit kasvattaa tuottoa myös viivan alle.

Palataan kysymykseen: Mitä tulee paikalle, kun sinä tulet paikalle? Näkevätkö työkaverisi viikkokokouksessa sinnikkään, motivoituneen ja terveen itseluottamuksen omaavan henkilön? Jos urallasi ja elämässäsi tulee mutkia matkaan tai lähes ylitsepääsemättömiä vuoria, esimerkiksi pätkätyön, yt-neuvottelujen, sairastumisen tai avioeron alhoissa, sinussa on sitkoa ja notkeutta löytää vaihtoehtoinen ratkaisu. Et ole niitä, jotka ovat “vain töissä täällä.” Sinnikkyytesi – suomalaisittain tuttu sisu – ei anna periksi helposti, vaan tartut uudelleen tehtävään. Toiveikkuutesi luo sinuun uskoa, että voit menestyä nyt ja tulevaisuudessa. Näitä ominaisuuksia listataan psykologisen pääoman ainesosiksi.

Tapamme olla maailmassa vaikuttaa isosti siihen, miten vauraaksi ja onnelliseksi koemme itsemme. Myös muut tekevät nopeita johtopäätöksiä meistä vain sen perusteella, miten kannamme itsemme ja miten hengitämme läsnäoloa – joskus pelkän äänen perusteella. Radiopuhetta tutkinut väitöskirja osoittikin, että teemme radiossa kuulemistamme (asiantuntija)äänistä pitkälle meneviä johtopäätöksiä jopa puhujan älyllisistä ja sosiaalisista kyvyistä. Ääni tavoittaa siis vastaanottajan tajunnan jo ennenkuin ehdit vetäistä käyntikorttisi esille. Ääni vasikoi sielumme tilan.

Elämässä harvoin vain ääni ratkaisee.

Hyvä uutinen on, että psykologinen pääoma ei ole pysyvää kuten luonteenpiirre tai temperamenttipiirre, vaan sitä voi treenata ja kehittää. “Ja kannattaa muistaa, että itseluottamus on domain specific, osa-aluekohtainen, eli sitä löytyy eri kohdista sinua ja eri elämäntilanteissa erikokoisia annoksina. Sinä voit raivata onnistumisen pururatoja mieleesi”, muistuttaa Ilona. Kun muokkaamme tapaamme olla, voimme merkittävästi kasvattaa onnellisuutta ja henkistä vaurauttamme. Kannattaa siis aika ajoin tehdä tilintarkastus sille, miten itsellesi puhut ja millaisia uskomuksia – vääriä tai oikeita – itsessäsi ruokit.

Psykologista pääomaa tarvitsemme erityisesti silloin kun kaikki ei mene putkeen.

Itseluottamus voi kokea romahduksia tai paranemisia. Jopa pikaisia sellaisia. Olemme kaikki lukeneet lehdistä ihmetarinoita ”rumista ankanpoikasista” jotka maanantain paikallisbussista löydettiin saman tien ”huippumalleiksi Pariisiin” tai kotivideolta tositeeveetähdiksi. Lavalla seisseet artistinalut olivat juuri sellaisen toivon äärellä. Itse näen muutoksia usein viestinnän valmennuksissa, kun kurssilainen näkee nauhalta suorituksensa. Hänellä on saattanut olla käsitys, että jännitys näkyy horkkatautina, sanat takeltelevat ja naama kirkuu punaisena kuin kiinalainen lyhty. Siksi nauhalta nähty tasaisen varma suoritus yllättää lähes aina myönteisesti ja luo luottamusta. Useimmat transformaatiot ovat kuitenkin hitaampia ja arkisempia.

Mitä olet, sitä omistat. Vauraus on lopulta pääasia, pääsi sisäinen bisnes.

Pesulanpitäjä Unna Lehtipuu on merkitystalouden ja viestinnän tekijä. Timanttipesula valkopesee ja linkoaa ajatuksia rahasta, ajasta ja talentista. Syynissä ovat kaikki lailliset pääomat. ”Timanttipesula – sijoita elämäsi fiksusti” ilmestyi laajennettuna työkirjana syyskuussa 2016 (Talentum 2016). Seuraa matkaa kirjautumalla blogin seuraajaksi unnalehtipuu.com

https://www.talentumshop.fi/timanttipesula.html