Kärsitkö Myrnakuppi-syndroomasta?

Ystävättäreni purkautui kahvikupin äärellä. Hän oli saanut aimo riidan aikaan iäkkään ja pihin äitinsä kanssa, kun tämä oli toppuutellut kattamasta kahvipöytään “arvokkaita perintökuppeja”.
“Sen keskustelun aikana tajusin kaiken kirkkaasti: Jo lapsuudessani äitini siirsi minulle omassa lapsuudessaan oppimansa rahankäytön ja hamstraamisen mallinsa. Aina piti säästää “jotakin muuta hetkeä varten”, vaikkei siihen ollut edes todellista tarvetta vuosikymmeniin. Elimme jatkuvassa niukkuuden kulttuurissa ja se heijastuu edelleen kaikkeen. Sen viesti minulle lapsena oli, etten ole riittävän arvokas siihen mitä saatavilla olisi ollut”, pohti hän.

Huh. Me tunnistamme tuon käsikirjoituksen monissa, erityisesti pula-ajan eläneissä. Toisilla se tosin ilmenee peilikuvana: he haluavat varmistaa kaikin tavoin (ja monin turhinkin tavoin), ettei lapsilta ja lapsenlapsilta puutu mitään, kuten heiltä lapsuudessaan.

Tätä ilmiötä voisi kutsua myös nimellä pöytähopea- tai Myrnakuppi-syndrooma (kyllä, ne rusahtavan kukalliset). Se tarkoittaa, että vuodesta toiseen tai jopa vuosikymmenestä toiseen odotat sitä hetkeä, jolloin elämä olisi tarpeeksi valmista, suurta ja juhlavaa ottaaksesi esille pöytähopeat tai mummolta perityt kultareunaiset Myrna-kupit. Entä jos sitä ei tule?

Mitä sinun kaapistasi löytyy sellaista, joka yhä odottaa, että elämäsi olisi riittävän merkittävää sen käyttöönottoon?

Itse otin kultareunaiset antiikkikupit arkikäyttöön ikeamukien joukkoon jo reilu kymmenen vuotta sitten, lasteni synnyttyä. Ne harmaantuvat ja kuluvat kuten muukin elämä. Mutta ajattelen, että tämän arvokkaampaa elämää ei kohdalleni enää osu. Tämä on se koti ja se elämä, jonka arkea kaikessa karvaisuudessaankin kannattaa juhlistaa. Siksi arki on kultareunaiset kuppinsa ja hopealusikkansa ansainnut.

Terveisin Unna

Timanttipesula linkoaa ja valkopesee käsityksiä rahasta, ajasta ja talentista. Syynissä on kaikki lailliset pääomat. Pesulanpitäjä on merkitystalouden ja viestinnän tekijä, jota aihe ei jätä rauhaan. Timanttipesula – sijoita elämäsi fiksusti (Talentum 2016) ilmestyi laajennettuna työ- ja ajattelukirjana syyskuussa 2016.
Seuraa matkaa kirjautumalla blogin seuraajaksi unnalehtipuu.com

Timanttipesula nyt omaksesi, tällä linkistä blogin ystävähintaan (-20%):
https://www.talentumshop.fi/timanttikampanja