Näin ostat (lähes) täydellisen joululahjan

Menetin eilen jouluoshoppailuneitsyyteni tältä vuodelta. Piti mennä kuntosalille, mutta löysinkin itseni kauppakeskuksesta joululauluja soittavan jousiorkesterin ja euroviisutähden tainnuttamana.

Onnistunut joulumarkkinointi toimii juuri näin. Musiikki, meteli ja vilkkuvat värit kaupoissa saavat aikaan latausta ja häiriötä tunnekeskuksessamme. Konemusiikki vie lähes ekstaattiseen kokemukseen ja vinguttamaan luottokorttia. Shoppailun riemu liittyy hallinnan ja vallan tunteeseen: shoppailemalla koet saaneesi päätösvallan elämästäsi hetkeksi takaisin itsellesi. Tavara tottelee, perhe harvemmin.

Hyvä niin. Nauti tunteesta täpöillä, sillä joulu on vain kerran vuodessa. Mutta jos haluat samalla tehdä elämäsi parhaat lahjaostokset, tässä pari kriteeriä niiden tunnistamiseen:

1. (Lähes) täydellinen lahja tarjoilee sinulle hormonimyrskyn.
Kun annat toiselle lahjoja tai myönteistä huomiota tai lahjoitat rahaa, se alkaa erittää sinussa oksitosiinia, jota kutsutaan myös rakkaushormoniksi. Se liittyy vagushermon toimintaan, joka säätelee sydämen sykettä, sisäelimiä ja muitakin ruhomme osia. Unohda siis hormonikorvaushoidot ja viagrat hetkeksi, ja anna apuasi, osaamistasi, lahjojasi vielä lisää. Se lisää kykyä rakastaa.

2. Täydellinen lahja on tuplapotti
Kaikkein eniten saat lahjastasi tai lahjoituksestasi irti, jos se ilahduttaa ja auttaa sen saajaa ja vahvistaa suhdettasi häneen. Kun ostat itsellesi, osta jotain sellaista, jonka voit kuluttaa ja nauttia yhdessä toisten kanssa. Osta niskahieronta tai kuviokelluntakurssi kahdelle, ja mene itse mukaan. Osta raclette-rauta tai lautapeli kimppatekemiseen. Kun annat, anna tavalla joka yhdistää sinut toisiin ihmisiin.

3. Täydellinen lahja saa sinut tuntemaan itsesi vauraaaksi
Kun lahjoitat muille, se saa sinut kokemaan itsesi vauraammaksi ja elämänhallintasi paremmaksi. Muille lahjan antaminen on tehokas keino olla tuntematta itseään köyhäksi, silloinkuin kun matti koputtelee kukkarosi ovea.

4. Täydellinen lahja voi lisätä tulojasi
Taloustieteilijä Arthur C. Brooksin mukaan toisille lahjoittaminen voi jopa lisätä antajan omia tuloja. Peruste sille on, että antaminen lisää tyytyväisyyttä elämään ja se voi motivoida sinut tuottamaan enemmän, jopa rahaa. Onnelliset ihmiset kun tienaavat paremmin ja suoriutuvat tehtävistään paremmin.

5. Täydellinen lahja vähentää depressiota ja voi jopa lisätä elinikääsi
Kun lahjoitat apuasi tai vapaaehtoistyötä toisten hyväksi, omat huolesi kutistuvat. Avun tarjoaminen ja sen vastaanottaminen ovat terveysruiske. Yli 65-vuotiailla vapaaehtoistyön tekeminen vähensi depressiota jopa kahdeksan vuoden seurantajakson ajaksi. Ja rusinana joulupullan päällä: vapaaehtoistyötä elävät pidempään. Suositeltava annos on noin kaksi tuntia vapaaehtoistyötä viikossa.

Löysin muuten itselleni lähes täydellisen joululahjan, ison karvaisen avaimenperän, jonka käsi tunnistaa helposti laukun pohjalta. Vaikka ostin sen vain itselleni, se avaa ovet elämäni tärkeimpien ihmisten luokse. Täyttää siis heittämällä kriteerit.

Timanttipesulan pitäjä Unna Lehtipuu etsii vastausta kysymykseen, miten raha, aika ja talentti kannattaa sijoittaa, jotta ne tuottaisivat hyvää elämää. Syynissä on kaikki lailliset pääomat. Toisenlainen sijoitusopas “Timanttipesula – sijoita elämäsi fiksusti“ (TalentumPRO ) ilmestyi syyskuussa. Pesu- ja linkousohjelman jatkoa voit seurata kirjautumalla blogin seuraajaksi sivulla unnalehtipuu.com. #timanttipesula

Jos haluat Timanttipesulan omaksesi tai ostaa lahjaksi, saat sen tästä linkistä ystävähintaan (-20%) parissa päivässä suoraan kotiisi. https://www.talentumshop.fi/timanttikampanja Myös e-kirjana mihin päin maailmaa tahansa.