Ahneus alkaa potalta

Psykoterapeutti Marja Wicht yllättää lehtihaastattelussa palauttamalla saituuden juuret potalle: “Saituuden syntyjuuret juontavat psykoanalyysin mukaan potalle: lapsi panttaa uhmakkaasti kakkaa, eikä halua antaa itsestään mitään. Samalla tavalla saita panttaa myöhemmin omaisuutta itsellään” (1). Jos kehitysvaihe menee pieleen, seurauksena voi olla sairaalloinen halu kerätä omaisuutta ja toisaalta äärimmäistä haluttomuutta tarjota toisille mitään.

Mitä vanhempasi muistelevat sinun suhteestasi elämäsi ensimmäisiin tuotoksiin? Osuiko kakkateoria oikeaan? Muistan yhden lapsistani iloinneen erityisesti onnistuessaan synnyttämään numeron mallisia pökäleitä, ykkösiä ja kaseja. Hyvin on sujunut matikassa myöhemminkin.

Pahanpäivän varalle on hyvä toki varautua sijoittamalla ja säästämällä, mutta pakonomainen hamstraaminen on epätervettä säästämistä. Mitään ei heitetä pois, mitään ei anneta pois, koska sitä voi jo huomenna itse tarvita. Hamstraajalla on usein ollut taloudellisesti tiukka lapsuus tai vahvoja hylkäämisen kokemuksia, joten tavaraan tai rahaan turvautumisesta on tullut tapa rakentaa suojaverkko.

Oxfamin tuore päivitys on paljonpuhuva: Maailman kahdeksan rikkainta ihmistä omistaa yhtä paljon kuin puolet koko ihmiskunnasta, Yhtä lukuunottamatta nuo rikkaimmat ovat 53-86-vuotiaita miehiä – poikkeus on vasta 32-vuotias Facebook-miljardööri Mark Zuckerberg. Suomessakin kolme rikkainta kantaa samaa H-alkuista sukunimeä.

Nämä numerot palauttavat mieleni antiikin Kreikkaan ja Las Vegasiin. Midaksella, kreikkalaisen mytologian Fryygian kuninkaalla, oli poikkeuksellinen kyky saada aikansa, rahansa ja talenttinsa kasvamaan korkoa. Sen päälle hän toivoi Dionysos-jumalan muuttavan kullaksi kaiken, mihin hän koski. Jumala totteli. Kun Midas herättyään aamulla venytteli raajojaan sängyssä, kolisi sänky kovuuttaan ja petivaatteet olivat puhdasta kultaa. Kun hän nälkäisenä tarttui aamupalaan, muuttui ruoka hänen hyppysissään kullaksi vesitilkkaa myöten. Kun hänen rakas tyttärensä Aurelia – ainoa asia maailmassa, jota hän rakasti enemmän kuin kultaa – ryntäsi huoneeseen halaamaan isäänsä, jähmettyi tyttö kultapatsaaksi. Vasta tällöin Midas ymmärsi toiveensa järjettömyyden.

Tunnistatko sinä kyltymättömyytesi kuolettavan rajan? Entä minä?

Reilu vuosi sitten yövyin Las Vegasissa, Trump-hotellin 58. kerroksen huoneistossa, ja illan aikana ehdin lukaista kirjan “!01 Trump”, jota myytiin hotellin kaupassa, kuten muitakin Trump-tuotteita aamutossuista Trump-shampooseen (c´mon!). Kirjassa liikemies Trump toteaa: “Intohimo on kaksiteräinen miekka, mahtava motivaattori, mutta se voi nopeasti sokaista sinut näkemästä sokeita pisteitäsi. Kontrolloitu intohimo on hieno voimavara.”

Kun nyt katson uutta presidenttiä virassaan, näen, että hän on tottunut ostamaan, ei jakamaan saati neuvottelemaan. Hän on tottunut pitämään kaiken itsellään, jopa sananvapauden.

Olisiko psykoterapeutti voinut nähdä tuon kaiken jo potalta?

pesulanpitäjäsi Unna

Pesulanpitäjä Unna Lehtipuu on viestinnän ja merkitystalouden tekijä, joka valkopesee ja linkoaa käsityksiä rahasta, ajasta ja talentista. Käsittelyssä on kaikki lailliset pääomat. Toisenlainen sijoitusopas Timanttipesula ilmestyi kirjana syyskuussa 2016, saat sen omaksesi tästä linkistä kustantajan ystävähintaan (-20%) suoraan kotiisi. https://www.talentumshop.fi/timanttikampanja Myös e-kirjana mihin päin maailmaa tahansa. Kirjaudu blogin seuraajaksi unnalehtipuu.com

1) Iltalehti, Marja Wichtin haastattelu tammikuussa 2017.
2( Oxfamin raportti maailman rikkaimmista Maailman talousfoorumissa 16.1.2017