Musta joutsen – kun epätodennäköinen tapahtuu

Valkoisissa tutuissaan ballerinat näyttävät oikeasti joutsenilta, välähtävän hetken. Idyllin rikkoo vain Kansallisoopperan Joutsenlampi-esityksen lavasteisiin nouseva musta joutsen, savukoneella sumennettu. Kun yleisö taputtaa, klassikkotarina on lavalla saanut jo surullisen loppunsa.

Mikä on sinun elämäsi musta joutsen? Ja montako sellaista elämääsi on jo lehahtanut?

Tulevaisuuden tutkimuksessa musta joutsen tarkoittaa tapahtumaa tai asiaa, joka ei ole ennustettavissa, mutta jolla on valtava vaikutus, ja jolle kyllä jälkikäteen keksimme selityksiä. Isossa kuvassa se voi olla esimerkiksi finanssikriisi, markkinat muuttava yllättävä uusi keksintö tai tuote tai lamaannuttava terroristi-isku. Ihmisen kokoisena se voi olla yllättäen saatu perintö tuntemattomalta Aunelta, elimistömme kidnapannut harvinainen sairaus tai onnettomuus, joka radikaalisti muuttaa elämämme suuntaa. Jokin erittäin epätodennäköinen, lähes mahdottomana pidetty.

Elämä on ytimeltään juuri sitä, erittäin epätodennäköistä.

Viime vuoden aikana olen nähnyt mustien joutsenien lehahduksia monen tutun elämässä, muutaman ne ovat vieneet mennessään, kovasta vastarinnasta huolimatta. Muutamalle ne ovat avanneet oven muuriin, jossa ei pitänyt olla edes hengitysaukkoja. Kaikkiin elämiin ne ovat tiputtaneet sulkiaan, joihinkin kokonaisen sulkasadon tai jopa munineet kultamuniaan. Myös omassa elämässäni musta joutsen on vuosien mittaan vieraillut, enkä kaikesta ole vieläkään toipunut.

Tunnustan suoraan: Minua pelottaa ja kauhistuttaa ihmiset, joista aistin, etteivät he ole tavanneet vielä mustia joutseniaan. Joille eteneminen on suora viiva, pysyvyys hallittavissa ja menestyminen vain omasta tahdosta kiinni. On kuin heistä puuttuisi särö, johon lähimmäinen voi tarttua.

Musta joutsen muuttaa maiseman lopullisesti: Varautuminen muutokseen ei ole enää vaihtoehto, vaan ainoa mahdollisuus. Se vaatii psykologista pääomaa.

Kaikki muutokset pitävät sisällään riskin, etkä voi millään ennakoida kaikkea. Mutta kaikki muutokset pitävät sisällään myös mahdollisuuksia, joita et osannut etukäteen nähdä. Luovuus on valmiutta vastata sekä riskeihin että mahdollisuuksiin.

Kuuletko jo (siipien havinaa) ?

Unna Lehtipuu
Pesulanpitäjä

PS: Musta joutsen-teoria sai nimensä Australiassa elävistä mustista joutsenista. Ennen niiden löytämistä ihmiset olivat vakuuttuneet, että kaikki joutsenet ovat valkoisia. Viime keväänä mustan joutsenen uutisoitiin myös laskeutuneen parven mukana Kalajoen Rahjan kylälle.

Pesulanpitäjä Unna Lehtipuu on viestinnän ja merkitystalouden tekijä, joka valkopesee ja linkoaa käsityksiä rahasta, ajasta ja talentista. Käsittelyssä on kaikki lailliset pääomat. Haasta omaa suhdettasi rahaan ja talenttiin tilaamalla toisenlainen sijoitusopas Timanttipesula tästä linkistä kustantajan ystävähintaan (-25%) suoraan kotiisi. https://shop.almatalent.fi/liiketoiminta/sijoittaminen/timanttipesula.html
Myös e-kirjana mihin päin maailmaa tahansa. Kirja on myynnissä myös Suomalaisessa ja Akateemisessa kirjakaupassa. Kirjaudu blogin seuraajaksi unnalehtipuu.com