Jos olisin tyttö, sijoittaisin sikana

Ovatko miespuoliset pankkiirit kuin ovuloivia naisia, kysyi ruotsalaistoimittaja Katrine Marcal kommentoidessaan tutkimusta, jonka mukaan naiset ottavat yhtä paljon (taloudellisia) riskejä kuin miehet, mutta ainoastaan silloin, kun ovat kuukautiskiertonsa puolivälissä.

Vanha totuus on, että naisten sijoitukset tuottavat keskimäärin paremmin kuin miesten. Naiset eivät hötkyile liikaa vaan tekevät paremmin taustaselvitykset ja sijoittavat pitkäjänteisemmin. Naiset myös harvemmin sekaantuvat hämäriin sisäpiirikauppoihin. Pörssissä naisen euro on reilusti yli euron, kun se tosielämässä on vain reilu 80 senttiä.

Siis niiden naisten, jotka sijoittavat ja suunnittelevat talouttaan – ja heitä on vielä aivan liian vähän.

Viimeisen vuoden aikana olen kiertänyt tiiviisti sijoittajatapahtumia: nopealla silmälaskennalla enemmistö niissä on harmaantuvia ja eläköityviä herroja, joukossa pari innokasta kauppakorkean keltanokkaa. No, ihmekös tuo, sillä sijoittajatilaisuudet järjestetään virka-aikaan.

Tutkijoiden muistiinpanot puhuvat samaa kieltä: pisimmälle talouttaan suunnittelevat yli kuusikymppiset miehet, ja lyhimmät suunnitelmat oman talouden varalle ovat nuorilla naisilla. Alle 35-vuotiaista naisista talouttaan yli vuodeksi eteenpäin suunnittelee vain joka kymmenes, ja heistäkin noin puolet sanoi miettivänsä raha-asioitaan enintään kolmeksi kuukaudeksi (1). Haloo, tässä pitäisi jo hälytyskellon soida.

Jos olisin tyttö, sijoittaisin sikana. Mutta kun olen jo aikuinen nainen, sijoitan siltikin sikana. En vain eläkettä varten, vaan tätä päivää varten.

Kun eläkeotteeni vuosittain tipahtaa postilaatikkoon, muistan miksi innostuin sijoittamisesta: Naisen elämäni neljä äitiyslomaa hoitovapaineen ja lyhennettyine työviikkoineen, höystettynä yrittäjäelämän vaihtelevalla palkkatulolla ovat tehneet aimo loven rahavirtaan. On ollut välttämätöntä miettiä muitakin tulolähteitä. Sijoitan kaikki liikenevät säästöt sekä sohvan alta ja imurin pussista löytyvät kodittomat kolikot, mistä vähitellen on kasvanut hyvää virtaa.

Miljonääriksi 14 dollarilla päivässä?


Taloudenhoitoon opastava sivusto Nerdwallet tarjoilee kutkuttavaa matematiikkaa laskemalla, kuinka paljon pitäisi päivittäin ja kuukausittain säästää, jotta on säästänyt miljoonan siihen mennessä kun täyttää 67 vuotta. Siis about eläkeikään tultaessa.
Laskelma perustuu oletukseen, että aloitat nollasta, ja vuosittainen tuotto sijoitukselle on (optimistisesti) kuusi prosenttia. Lopun homman hoitaa korkoa korolle -periaate (3) sinun puolestasi.

Näin paljon sinun tulee säästää joka kuussa aloittaessa eri ikäisenä:

  • 23-vuotiaana: 415 dollaria (noin 14 dollaria päivässä)
  • 30-vuotiaana: 651 dollaria (noin 22 dollaria päivässä)
  • 35-vuotiaana: 912 dollaria (noin 30 dollaria päivässä)
  • 40-vuotiaana: 1300 dollaria (noin 43 dollaria päivässä)

Rahapula unelman tukoksena?

Useimmat listaavat rahan puutteen syyksi sille, etteivät voi tai uskalla toteuttaa unelmiaan. ”Olen haaveillut yrittäjyydestä, mutta kun ei ole yhtään säästöjä.” ”Olisin halunnut lähteä koko perheen kanssa vielä pitkälle matkalle, kun lapset pieniä, mutta kun rahat eivät riitä.” ”Olen jumissa tässä huonossa duunissa/ihmissuhteessa, rahapulan takia.”

Siksi tänä keväänä ylioppilaaksi valmistuvat sukulaistytöt saavat minulta lahjaksi taidon: istun alas heidän kanssaan alas, käymme läpi sijoittamisen perusperiaatteet, opetan avaamaan arvo-osuustilin ja annan aivan pikkuruisen alkupääoman sijoitettavaksi. (Hyssh, älä paljasta tätä vielä heille!)

Olisinpa näkemässä, kun he jonakin päivänä toteuttavat sijoituksillaan unelmansa. Joka tapauksessa ajatus siitä tarjoaa hymyn jo nyt.

Pesulanpitäjäsi Unna

Pesulanpitäjä linkoaa ja valkopesee kaikkia laillisia pääomia, erityisesti rahaa, aikaa ja talenttia. Kirjoittaja on viestintätoimisto Framillan toimitusjohtaja, merkitystalouden tekijä sekä talousvalmentaja Talouskoulu Pantterissa. Toisenlaisen sijoitusoppaan Timanttipesulan (TalentumPRO2016) voit tilata itsellesi tai lahjaksi tästä linkistä, kustantajan ystävähintaan (-20%) suoraan kotiisi. https://www.talentumshop.fi/timanttikampanja Myös e-kirjana mihin päin maailmaa tahansa. Kirja on myös myynnissä Suomalaisissa ja Akateemisissa kirjakaupoissa. Seuraa Timanttipesulan matkaa kirjautumalla blogin seuraajaksi unnalehtipuu.com sekä Timanttipesulan Facebook-sivulla.

VIITTEET:
1) Näin Suomi säästää- barometri, Säästöpankit.
2) Nerdwallet (http://www.cnbc.com/2017/05/02/how-much-you-have-to-save-each-month-to-become-a-millionaire.html)