Pysäyttävä viesti kännykässä (eikä edes rahalla voi ostaa lisää aikaa)

Kesken lomapäivän kännykkääni tipahtaa viestejä tutuilta, jotka koskevat ystäväämme ja työtoveria. “Häntä ei enää ole. Hän menehtyi yllättäen sairaskohtaukseen…”. Viesti veti auringon piiloon, pysäytti muka-muka-kiireen.

Kalenterissani on ystävämme tekemä varaus heti lomien jälkeisille päiville. Sen tarkoituksena oli juhlistaa uutta elämänvaihetta, uutta uskallusta ja uusia projekteja. Vaikka tiedän, ettei hän enää saavu paikalla, aion olla paikalla sovittuun aikaan.

Tapahtunut muistuttaa, että aika on pääomistamme kaikkein kallein. Siksi, ettei kukaan meistä tiedä sen (jäljellä olevaa) määrää. Liian nopeat ja liian varhaiset lähdöt ympäriltämme ovat kahisevia muistutuksia.

Miten tämä liittyy sijoittamiseen ja rahaan?

Juuri rahan takia moni jättää ajoissa tekemättä sen, mihin kokee kutsun ja vimman. Tai johon omaa laidan yli ryöppyävää lahjakkuutta. Niin ei tarvitsisi olla.

Sijoittamisessa juuri aika on puolellasi. Mitä varhemmin aloitat, sitä varmemmin sinulla on (taloudellisesti) varaa valita se, mitä elämässä teet ja mihin talenttisi sijoitat. Ilman taloudellista turvapuskuria oman unelman perään hyppääminen on usein vain typerää riskinottoa.

Ennen liian aikaista lähtöään ystävämme oli juuri tehnyt oman hyppynsä, uuteen innostavaan elämänvaiheeseen ja yrittäjyyteen, josta nautti täysillä. Siirto oli hyvin mietitty ja valmisteltu.

Lehtien palstoilla on viime aikoina ollut useita haastatteluja – kaikki tosin vain nuorista miehistä – miten he suunnittelevat jäävänsä eläkkeelle työstä sijoituksillaan jo nelikymppisenä, taloudellisesti riippumattomina.

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa? Teknisesti se tarkoittaa, että omien sijoitustesi ja säästöjesi tuotto kattaa kaikki elämisesi kulut, niin ettei sinun välttämättä tarvitse jatkaa palkkatöissä.

Monelle juuri työ tarjoaa myös sitä, mitä myös taloudellisella riippumattomuudella haetaan: Merkitystä ja tarkoitusta omalle elämälle. Jollei työ tarjoaisi sitä, taloudellisesti riippumaton voi etsiä merkitystä ja oman talentin toteuttamista jostakin toisaalta, omilla ehdoillaan, työnantajasta riippumatta. Taloudellisen riippumattomuuden ei silti mielestäni pidä olla itsetarkoitus vaan (hyvän) väline.

Se voi silti antaa meille pääomista kalleinta, aikaa. Lisää aikaa rakentaa meille tärkeitä asioita tai viettää aikaa rakkaittemme kanssa. Se voi vapauttaa aikaamme tehdäksemme enemmän ja useammin itselle ja muille merkityksellisiä tekoja – myös ilman palkkaa, ilman aikatauluja. Niin kauan kuin meillä on aikaa. Sillä loppupeleissä edes rahalla ei voi ostaa lisää aikaa.

Ystävämme elämään mahtui paljon merkityksellisiä tekoja ja aikaa. Siksi hän jätti niin ison aukon moneen elämään.

Pesulanpitäjä Unna

P.S Blogin artikkelikuva on otettu Tukholman Aquariassa. Kuvassa lyhyt, kaunis vedenalainen elämä.

Unna Lehtipuu on viestinnän tekijä ja tietokirjailija vaikuttamistoimisto Framillassa sekä talousvalmentaja Talouskoulu Pantterissa. Blogissaan hän valkopesee ja linkoaa kaikkia laillisia pääomia – erityisesti rahaa, aikaa ja talenttia. Sijoitusopas Timanttipesula – sijoita elämäsi fiksusti ilmestyi kirjana lokakuussa 2016. (Talentum Pro). Saat sen tästä linkistä kesähintaan suoraan kustantajalta. https://shop.almatalent.fi/liiketoiminta/sijoittaminen/timanttipesula.html
Liity Timanttipesulan seuraan myös Facebookissa (Timanttipesula), johon päivitämme ajankohtaisia artikkeleita ja keskustelua sijoittamisesta sekä tietoa tapahtumista.