Paljonko sinä maksat? (totuusleikki mokkapalalla)

Suunnittelimme äskettäin porukalla rahaan liittyvää keskustelutilaisuutta, jossa jokaisen panelistin pitäisi nimen ja tittelin lisäksi kertoa myös nettotulonsa. “Mutta eihän kukaan siihen suostu”, arveli kollega.

Suostuisitko sinä?

Jos olet rikas, olemme todennäköisesti salaa tiiranneet tulosi jokavuotisesta verojuorukalenterista. Jos olet köyhä, voit salata sen. Jos olet työttömyyden tai sairauden takia pudonnut kuluttamisen mukavuusalueeltasi, saatat salailla asioiden tolaa pitkään. Menet ehkä tutussa porukassa syömään ravintolaan, vielä yhdelle lasilliselle tai kimppareissulle, vaikkei sinulla olisi varaa. Lopulta kietoudut pikavippilainafirman kylmään syliin.

Viime viikkoina on julkisuudessa keskusteltu mokkapaloista: siitä, voiko urheilijalasten vanhempia vaatia osallistumaan seuran mokkapalatalkoisiin. Kaikilla kun ei ole varaa leipoa niitä pannukaupalla. Harvassa ovat ne äidit tai isät, jotka suoraan sanovat, etteivät voi osallistua siksi, ettei perheellä ole varaa. Ystävälläni ei ollut varaa ostaa lahjoja lapsensa ystävien synttäreille, ja joutui siksi keksimään selityksiä sille, ”miksei pikkurasmus nyt pääse mukaan juhliin”.

On paljon hyväksyttävämpää vetäytyä mokkapalatehtailusta vetoamalla ajanpuutteeseen. Mutta eikö lopulta hän, jolla ei ole aikaa, ole meistä se kaikkein köyhin?

Anna minun vielä arvata: tiedät todennäköisesti enemmän ystäviesi seksikokemuksista kuin heidän tilinauhansa numeroista. Rahasta puhuminen on edelleen Suomessa tabu.
Siksi meillä kaikilla on vastuu tehdä rahasta puhuminen helpommaksi.

Yrittäjänä olen joutunut opettelemaan itseni hinnoittelua. Kaikkien vuosien jälkeen on silti helpompaa lyödä hintalappu kollegan työlle kuin omalle, koska oman hinnan määrittelyyn liittyy usein noloutta, alemmuudentunnetta ja pelkoa epäonnistumisesta – vaikka tietäisi osaavansa. Onneksi vuodet ovat opettaneet jotakin: En myy vain työtunteja, vain työni aikaansaamaa arvoa. Erityisesti naiselle oman arvon määrittely näin on hankalaa.

Columbian yliopiston tutkimuksen mukaan ihmisellä on keskimäärin noin 13 salaisuutta, joita hän ei jaa muille. Raha-asiat ovat usein tällä listalla.

Timanttipesulaa kirjoittaessani keskustelin lukemattomien ihmisten kanssa heidän suhteestaan rahaan. Yllätyin joka kerta, miten erilaisia ja erikoisia tarinat olivat. Monelle rahasta puhuminen oli vapauttava kokemus, kuin kaapista ulostulo.

Kun tänä viikonloppuna tapaat ystäviä, astukaa yhdessä ulos salaisuudesta. Puhukaa rohkeasti ja intiimisti rahasta. Voi olla järisyttävä kokemus..

Pesulanpitäjäsi Unna

Pesulanpitäjä Unna Lehtipuu on viestintäyrittäjä Framillassa sekä talousvalmentaja Talouskoulu Pantterissa. Blogissaan hän valkopesee ja linkoaa kaikkia laillisia pääomia – erityisesti rahaa, aikaa ja talenttia. Tervetuloa blogin seuraajaksi ja Facebook-ryhmään (Timanttipesula), johon päivitämme ajankohtaisia artikkeleita, tietoa tapahtumista sekä keskustelua sijoittamisesta.

Sijoitusopas Timanttipesula – sijoita elämäsi fiksusti ilmestyi kirjana lokakuussa 2016. (Talentum Pro). Saat sen tästä linkistä suoraan kotiisi: https://shop.almatalent.fi/timanttipesula.html Myös e-kirjana mihin päin maailmaa tahansa. Kirja on myös myynnissä Suomalaisissa ja Akateemisissa kirjakaupoissa.