Mitä pikkuhousuindeksi kertoo taloutesi tilasta?

Markkinointipuolella on jo iät ajat puhuttu huulipunaindeksistä: Kun naiset vähentävät huulipunien ostamista, voidaan jo todeta taantuman alkaneen. Ekonomisti George Taylor esitti jo vuonna 1926, että naisten hameenhelmat nousevat sitä korkeammalle, mitä paremmin taloudessa menee. Kuopiolainen naistenvaateliikkeen omistajatar puolestaan puhui lehtihaastattelussa pikkuhousuindeksistä: huonoina aikoina asiakkaat eivät osta premium-rintaliivien pariksi yhtä laadukkaita alushousuja, vaan vaihtavat alaosat halvempiin, jopa alennuskorituotteisiin.

Mitä sinun alusvaatteesi kertovat taloutesi tilasta? Entä mitä ne vinkkaavat sijoittajalle?

Olen itse mukana monissa sijoittajaverkostoissa, osallistujana ja tekijänä. Erityisesti naisten parissa into sijoittamiseen ja osakemarkkinoille on viimeisen vuoden aikana selvästi kasvanut. Myös yritysten tunku pörssiin on ollut silmiinpistävää – ja monissa listautumisessa on jo ikävä iltalypsyn sivumaku.

Kansanuskomuksen mukaan pörssilaskun merkit ovat jo ilmassa, kun taksikuski alkaa jakamaan sijoitusvinkkejä. Joko sinä olet niitä saanut?

On totta, että Suomi pääsi tällä kertaa monia muita maita paljon myöhemmin mukaan talouden nousuun. Ja siksi moni ekonomisti ja kansantaloustieteilijä arvioi, että hyvä kasvuvire voi jäädä yllättävän lyhyeksi kaudeksi. Varmaa tietoa ei ole kenelläkään.

Sijoittajaverkostojen kuuma kysymys nyt on, vieläkö kannattaa lähteä sijoittajaksi, jos ei ole jo aiemmin aloittanut. Vastaus on kyllä. Mutta: sijoittajana ja säästösijoittajana kannattaa olla pitkäjänteinen, ja ajatella sijoittamista pitkäaikaisena hankkeena. Kymmeneen tai viiteentoista vuoteen voi mahtua jo muutamakin nousu- ja laskukausi, joiden kyydissä voi surffata. Nopeita voittoja eivät nyt melko korkeiksi arvioidut pörssikurssit välttämättä tarjoa.

Aloitteleva sijoittaja tekee usein klassisen erheen: kun kurssit alkavat laskea, hän hätääntyneenä myy osakkeensa pois. Itse asiassa juuri laskusuhdanne ja aallonpohja ovat aikoja, jolloin osakeomistuksia kannattaa lisätä, ja jolloin osakkeita saa alennuksella.

(Edellyttäen, että fiksu sijoittaja on alunperin hankkinut laadukkaita osakkeita, jotka eivät myy ilmaa, vaan joilla on kestävää kilpailuetua).

Sijoittamistaidoissa jopa 80 prosenttia on psykologiaa. Nappaan osuvan esimerkin Tony Robbinsin kirjasta “Rahapeli haltuun”: “Oletetaan, että sijoitat indeksirahastoon 1000 euroa vuodessa viiden vuoden ajan. Kumpi indeksi mielestäsi on tuottanut enemmän viiden vuoden kuluttua?”

VAIHTOEHTO 1:

  • Ensimmäisen vuoden ajan osakkeen arvo pysyy 100 eurossa
  • Seuraavana vuonna se laskee 60 euroon
  • Kolmantena vuonna se pysyy 60 eurossa.
  • Neljäntenä vuonna se ampaisee 140 euroon.
  • Viidentenä vuonna se on lopulta 100 euroa eli yhtä paljon kuin alussa.

VAIHTOEHTO 2:

  • Ensimmäisenä vuonna markkinat pysyvät 100 eurossa
  • Toisena vuonna arvo on 110 euroa
  • Kolmantena vuonna arvo on 120 euroa
  • Neljäntenä vuonna arvo on 130 euroa
  • Viidentenä vuonna se on 140 euroa.

Varallisuusvalmennuksissa useimmat arvelevat paremmaksi vaihtoehdon kaksi, jossa tuotto kasvaa tasaisesti. Se ei kuitenkaan ole oikea vastaus. Voit tehdä parempaa tuottoa kun sijoitat heilahteleviin markkinoihin, tasaisin väliajoin, jolloin ostat varmasti halvalla ja kalliilla. Näin huiput tasoittuvat.

Jos olet vasta nyt lähtemässä sijoittajan ladulle, ainakin yksi turvasana kannattaa pitää mielessä eli hajautus. Kun teet osakeostoja tai rahastosijoituksia tasaisin väliajoin ja pitkäjänteisesti, esimerkiksi 3 kuukauden tai puolenvuoden välein useiden vuosien ajan, osuvat ostosi sekä kalliisiin että halpoihin aikoihin. Ja kun hajautat sopivasti eri toimialoille, et kilju kyydissä vain yhden toimialan vuoristoradassa.

Pikkuhousu-,  huulipuna- tai hameenhelma-indeksit ovat nekin ihan käypiä hiljaisia signaaleja kuluttamisen tilasta, mutta (pelkästään) niiden varaan ei omia sijoituspäätöksiä kannata jättää.

Pesulanpitäjäsi Unna

Unna Lehtipuu on viestintäyrittäjä Framillassa, talousvalmentaja Talouskoulu Pantterissa, tietokirjailija ja suurperheen äiti. Blogissa hän valkopesee ja linkoaa kaikkia laillisia ja laittomia pääomia, erityisesti rahaa, aikaa ja talenttia.  Liity seuraan kirjautumalla blogin tilaajaksi, ja FB-ryhmään (Timanttipesula), johon päivitämme ajankohtaisia artikkeleita ja keskustelua sekä hyötytietoa tietoa niin sijoittamisesta kuin kiinnostavista tapahtumista. 

P.S:  Blogin lukijana saat sijoitusopas Timanttipesulan (Talentum Pro 2016)  ystävähintaan -30% suoraan kustantajalta kotiisi (ystävän nettohinta 27,30 € sis. veron, normaalihinta 39e). Lähetä tilauksesi sähköpostilla: marjut.ylonen@almamedia.fi, koodiksi ”Sopimushinta/Unna2017. Muistathan laittaa mukaan myös täydellisen toimitus- ja laskutusosoitteesi. Hyviä lukuhetkiä!  Lisätietoa: https://shop.almatalent.fi/timanttipesula.html