”Pysy rauhallisena” on höhlä neuvo sijoittajalle

Sijoittajapalstoilla kehotetaan nyt pysymään rauhallisena koronakiihkossa, kurssien romahtaessa. Tämä on kuitenkin varsin toimimaton neuvo, muistuttaa käyttäytymistieteeseen erikoistunut ekonomisti Sarah Newcomb. Innostuksen, jännityksen ja jopa ahdistuksen tunteet ovat kurssirallissa luonnollisia reaktioita, mutta niitä voi suitsia oikeaan suuntaan.

Useiden kymmenien prosenttien laskut ovat oikeasti pelottavia. Tutkimusten mukaan tappio aiheuttaa jopa kaksi ja puolikertaisesti enemmän tuskaa kuin voitto aiheuttaa iloa. Ei ihme, jos kirvelee jo nyt.

Hermostuneisuus ja innostus ovat silti läheisiä sisaruksia. Hermostuneisuus alentaa kognitiivisia kykyjä, riskinsietokykyä ja luottamusta. Siinä tilassa ei isoja talouspäätöksiä pidä tehdä. Sen sijaan innostus voi jopa parantaa taloudellista arviointikykyä. Mutta miten hermostuneisuuden saisi muovattua fiksuksi innostukseksi?


Harvardin tutkimusprofessori Alison Brooks selvitti erilaisia selviytymisstrategioita hermostuttavassa tilanteessa, kuten koe- tai esiintymistilanteessa. Yhtä ryhmää neuvottiin rauhoittelemaan itseään toistamalla ”pysyn levollisena” ja yrittämällä uskoa siihen, kun jännitys pukkasi pintaan. Toista koeryhmää ohjeistettiin sanomaan, että ”olen innostunut” (excited), ja kolmas ryhmä toisti itselleen ”olevansa jännittynyt” (anxious). Kontrollliryhmälle ei ohjeita annettu.

Itsensä psyykkaaminen rauhalliseksi sanoin ei toiminut, mikä näkyi sydämen sykkeessä ja koehenkilöiden raportoimassa kokemuksessa. Sen sijaan siirtymä hermostuksesta ja jännityksestä (anxious) innostukseen (excited) näytti toimivan. Niiden fysiologia on lähellä toisiaan, joten tunteellinen siirtymä on mahdollinen. Se ei silti tarkoita, että hermostuneisuus poistuisi kokonaan, vaan sen rinnalla kasvava innostuneisuuden tunne voi tuoda siihen myönteisen emotionaalisen latauksen ja parantaa arviointikykyä.

Mutta toimiiko tämä arjessa tai jopa tunteiden ristivedossa? Omalla kohdallani koronan talousvaikutukset ovat kaksipiippuinen juttu. Yrittäjänä seuraan sydän kylmänä kuinka asiakkaille sovitut työt siirtyvät – tosin sopuisasti ennakoiden – jopa kuukausia eteenpäin. Sijoittajana sen sijaan hihkun hiljaa innosta, sotakassa valmiina ja katse ruudussa seuraamassa kursseja. Myös perheen whatsupp-ryhmässä keskustelu kurssimuutoksista teinien kanssa käy kiihkeänä. Silti syytä ei ole hötkyillä, sillä kurssilaskettelu kestänee pitkään.

Jos osakkeittesi kurssiralli menee hurjaa kyytiä alaspäin, kokeile tutkijoiden neuvoa muuttaa jännitys innostukseksi sisäisellä puheella ja vakuuttelulla vaikkapa tyyliin ”Tällaista villiä kyytiä en ole aiemmin kokenutkaan, joten antaa kerrankin tulla, oikein pohjanmaan kautta!” Ja seuraa mitä sinussa tapahtuu.


Joka tapauksessa kun ralli on joku päivä ohi, olet monta kokemusta rikkaampi ja koeteltua sijoittaja-ainesta. Kurssimuutokset suuntaan ja toiseen ovat pörssin sydämensyke, ja juuri ne takaavat sinnikkäälle sijoittajalle tuotot.

Unna Lehtipuu
Blogin kirjoittaja on viestintäyrittäjä, yksityissijoittaja ja sijoituskirjailija, jonka intohimona on tutkia myös tunteita talouspäätösten ja numeroiden takana. Kirjat: Sijoittajaksi 7 päivässä (2019), Rikastamo (2018) ja Timanttipesula (2016)