NÄIN MINUSTA (MELKEIN) TULI KAHVIFARMARI HAWAIJILLE

Amerikkalainen ystävämme Liz kaivaa innostuneena laukustaan esiin käyntikortin. Siinä on nimi ja osoite hawaijilaiselle kahvifarmariperheelle, joka on luopumassa tilastaan, ja joka etsii sopivaa yrittäjäperhettä jatkamaan työtään. Suomen vierailulle tullut ystävämme on vakuuttunut, että juuri me olisimme se oikeanlainen perhe. ”Unna, you need to come…”

Hetken minäkin ajattelin niin. Mietin, kuinka yllättäisin työtoverit ilmoituksella muutosta Hawaijille perheeni kanssa. Stockmannilla käyn nuuskimassa saarella tuotetun Kona Coffeen papuja, joiden kilohinta on yli sata euroa. Kyseessä on harvinainen herkku.
Käyntikortti roikkuu kokonaiset kaksi vuotta magneetilla kiinni jääkaappimme kyljessä. Vuosi sitten kuulin tilan vihdoin vaihtaneen omistajaa.

Kahvitila Hawaijilla oli Sliding door-ajatus. Ajatus siitä, miten erilaiseksi elämä olisi muuttunut, jos tässä tai tuossa hetkessä olisin astunut auki olevasta ovesta tai tilaisuudesta sisään. Vaihtoehtoinen sisäänkäynti toisenlaiseen elämään voi olla työpaikan, maan, paikkakunnan vaihto, muutos ihmissuhteissa – mikä tahansa päätös, jossa elämäsi kulku saa uudenlaisen tarinankulun ja loppuratkaisun.

Joskus se on pieni ja huomaamaton päätös. Jos olisin lähtenyt aiemmin. Jos en olisi mennyt. Jos olisinkin opiskellut. Jos olisin jättänyt sanomatta. Jos en olisi tavannut häntä. Jos olisin ollut ajoissa. Jos olisin katsonut oikealle.

Elokuvassa Sliding Door (1998) Heleniä näyttelevä Gwyneth Paltrow, lontoolainen mainospomo, saa potkut työstään ja kiirehtii junalle. Vaihtoehtoisessa tarinassa Helen ehtii junaan juuri ja juuri ajoissa ja yllättää poikaystävänsä Gerryn sängystä toisen naisen kanssa. Sen seurauksena hän jättää poikaystävänsä, löytää uuden miehen ja hänen elämänsä saa hyvän käänteen. Vaihtoehtoisessa tarinankulussa Helen myöhästyy junasta ja saapuu kotiin vasta naisen lähdettyä. Häntä alkaa silti jäytämään epäily Gerryn uskottomuudesta, mikä tekee hänet pysyvästi onnettomaksi.

Joskus ovet sulkeutuvat edessämme sekunneissa, joskus suljemme ne itse, joskus mitättömältä tuntuvalla päätöksellä on dramaattiset seuraukset.

Oletko juuri tilanteessa, jossa jos-kysymyksiä on liikaa? Onko ovi juuri nyt sinulla hetken auki? Ovatko koronan tuomat muutokset pakottaneet tai avanneet tilanteita, jossa sinun on valittava vaihtoehtoisista, odottamattomista juonenkuluista?

Pari viikkoa sitten soitimme pitkästä aikaa Lizille Hawaijille. Liz esitteli kameralle vehreitä maisemia, valtameren sinisyyttä, väsymätöntä aurinkoa ja rinteen viljelmiä. Pihalla tepasteli kanoja. Vielä monta päivää puhelun jälkeen saan itseni kiinni hymyilemästä ajatukselle ”jos”. Entä jos?

Unna Lehtipuu

Blogin kirjoittaja Unna Lehtipuu on aurinkoenergialla ja kahvilla toimiva viestintäyrittäjä, joka rakastaa numeroita ja merkityksiä niiden takana. Blogissa hän valkopesee ja huuhtoo käsityksiä rahan, ajan ja talentin sijoittamisesta. Lue lisää: Timanttipesula (2016 Talentum); Rikastamo (2018 Otava) ja Sijoittajaksi 7 päivässä (2019 Alma Talent).