VAIHDA JOULUSIIVOUS PÄÄN SIIVOAMISEEN

”Mitkä 4 sanaa kuvaavat parhaiten sinun arkeasi ja työpäivääsi? Mitä tekemistä ja elementtejä niissä on?” Tällä kysymyksellä työterveyspsykologi Satu Lähteenkorva haastoi työpajamme osallistujia. Ja osui kipeään kohtaan!

Omaan listaani kirjasin sanoiksi kirjoittaminen, puhuminen, organisointi ja ideointi. Lisääkin sanoja olisi helposti löytynyt, pitkä litania. Varsinainen haaste alkaa kuitenkin tästä: Jotta aidosti saat hyvän ja palauttavan tasapainon elämääsi, vapaa-ajallasi sinun tulee tehdä asioita joissa olisi mahdollisimman vähän samoja kuormittavia elementtejä kuin kiireisessä työpäivässä. Ihmisen hyvinvointi rakentuu riittävästä tasapainosta, sopivasta vaihtelusta, myönteisestä suhteesta itseen ja sitä tukevista teoista, muistutti Lähteenkorva.

Ymmärrän tässä oman sudenloukkuni: minulta on taas variaatio hukassa. Harrastukseni eivät juuri poikkea työstäni: minun on vaikea sanoa ehdotuksille ei, käynnistän ahneesti uusia projekteja ja kasaan itselleni erilaisia vastuita. Roikun myös koneellani nonstoppina. Ihmisvirtaa korona on tosin kovalla kädellä karsinut, vaikka neljä lasta kotona pitävät hekin jo arjen ihmisistä tiheänä. Suorittajaluonteelle tämä on tiukka paikka katsoa todellisuutta silmiin.

Tunnistan kuitenkin tarpeen: Kun puhun työkseni, haluan käydä elokuvissa yksin jottei tarvitse sanoa yhtään mitään kenellekään. Ymmärrän nautinnon olla tilanteissa vain mukana ja istua takimmaisessa penkissä, ilman järjestelyvastuita. Vetäytyminen hetkeksi hiljaisuuteen kotona on vaikeaa, koska minulla ei ole omaa tilaa, joten olen joutunut tekemään erityisjärjestelyjä. Vaihtelu virkistää, ja siksi palauttavaa vaihtelua on tärkeä etsiä jokaiseen päivään ja kuukauteen. Se, mikä sinut palauttaa voi olla täysi vastakohta omalleni. Jos arkesi on kiireistä, valitse vastapainoksi levollista olemista.

Karsiminen on tärkeä hyvinvointitaito. Viime viikkoina olen käynyt läpi kymmeniä muistikirjojani, poiminut niistä talteen enää rivin tai kaksi ja heittänyt ison osan menemään, tyhjentänyt laatikoita ja vintin sopukoita. Se on ollut yksi tapa keventää loppumatonta to-do-listaa. Tekemättömän elämän muistilistaa.

Korona on pakottanut karsimaan, ja moni raportoi sen parantaneen elämänlaatua. Kun on maistanut sitä hyvää, ei halua enää entiseen palata. Toisaalta se on paljastanut tarpeiden hierarkiastamme jotain olennaista. ”Ihmisen voimakkain perustarve on kuulumisen ja yhteyden tarve. Se on jopa hengissä säilymisen kannalta välttämätön. Ihminen luotiin yhteyteen”, muistuttaa Lähteenkorva ja jatkaa: ”Individualismi on onneksi tullut tiensä päähän. Ihmisillä on kaipaus yhteyteen. Tästä on jo monia esimerkkejä kuten erilaiset yhteisöasumisen ja verkostoyrittämisen muodot.”

Lähteenkorvan mukaan tasapainolle voidaan erottaa neljä eri tasoa: fyysinen, psyykkinen, sosiaalinen ja henkinen tai hengellinen. Jos ihminen ei ole tasapainossa, hän oireilee tavalla tai toisella. Se voi olla ahdistusta, ärtyneisyyttä, univaikeuksia, muistin pätkimistä, päänsärkyä tai vatsakipua. Ne ovat signaaleja, ettet ole tasapainossa. Myös taloudellinen tasapaino on tärkeä osa näitä.

Joulusiivouksen sijaan taitaakin olla aika siivota omaa elämää – ja toisaalta varmistaa, että tärkeät asiat pysyvät siinä mukana ensikin vuonna. Jostain pitää luopua, jotta uutta ja arvokasta voi tulla tilalle.

Hellitä vähän. Jätä muutama nurkka siivoamatta kotona, mutta siivoa pääsi. Tämä vaatii toki kunnon siivousvälineet, tavallisesta poikkeavat. Varmista, että tulevana vuonna elämässäsi on variaatiota ja parempi tasapaino.

Unna Lehtipuu

Timanttipesulan pitäjä valmentaa johtoa ja asiantuntijoita Framillassa, kirjoittaa kirjoja ja rakastaa merkityksiä numeroiden takana. Teokset mm. Timanttipesula (2016), Rikastamo (2018) ja Sijoittajaksi 7 päivässä (2019).

PS: SIJOITA ELÄMÄSI FIKSUSTI -BOOTCAMP LEVIN IGLUILLA 12.-14.3.2021
Jos teema kiinnostaa, tule kanssamme mukaan Bootcampiin Levin Igluille Kittilään 12.-14.3.2021. Kolmen päivän intensiivinen valmennuskurssi upeissa Lapin maisemissa tarjoaa aineksia ja työkaluja työ- ja arjen elämän hyvän tasapainon löytämiseen sekä taloudelliseen mielenrauhaan ja oman talouden parempaan suunnitteluun. Kurssilla vetäjinä Satu Lähteenkorva ja Unna Lehtipuu. Otamme mittaa tunteista, tunneista ja numeroista –ja nautimme Lapin lumosta. Lisätietoja ja varaukset saat laittamalla tiedustelun Levin Igluille sales@leviniglut.fi tai asiakaspalvelu@talousklubi.fi. Ilmoittautuminen käynnissä, paikkoja max 20:lle.