Älä lankea sometähden talousoppiin

Sometähti esittelee instassa merkkituotetta. Seuraajat – nimensä mukaisesti – seuraavat ja kävelevät tähden jakamaa linkkiä pitkin suoraan tuotteen sivuille ostamaan sen. Suosittelut luovat illuusion siitä, että käyttämällä samaa tuotetta, pukeutumalla samoin tai seuraamalla lifestylea saan osani siitä suosiosta, onnesta – ehkä vauraudestakin – mitä tähti meille edustaa. Ajatus on ansa. 

Moni, joka kertoo haluavansa miljonääriksi, tarkoittaa itse asiassa haluavansa kuluttaa miljoonan. Käytännössä se on usein vastakohta sille, mitä on olla miljonääri. Sillä vauraus on useimmiten sitä, mikä ei näy, muistuttaa talouskirjailija Morgan Hausel. Vauraus ei näy, koska se voi lymyillä pankkitileillä, sijoituksissa, kiinni yrityksen osakkuuksissa tai säästössä piilossa ulkopuolisten katseilta. Vauraus on myös henkistä vaurautta, mielen rikkautta, aikaa ja osaamista. Joskus taloudellinen vauraus lyö ällikällä sukulaiset vasta niukasti arkensa eläneen henkilön kuoltua. Vauraus on kykyä muuttaa palkkatilille tulevat eurot pysyväksi ja kasvavaksi varallisuudeksi.

Vauraus on sitä, mitä et ole kuluttanut. Jos rahasi ovat kiinni autoissa, tavaroissa ja asunnossa, vain osa siitä muuttuu vauraudeksi. Auton arvosta sulaa iso siivu jo sillä hetkellä, kun ajat sen tuliteränä ulos autokaupasta. Vuodet ja kulutus syövät myös talosi ja asuntosi arvoa. Kolmen sadan euron takista saat kirppiksellä tuskin pariakymppiä enempää takaisin. Korona on yllättänyt monet meistä ja opettanut karvaasti, ettet voi syödä talosi nurkkatiiltä tai maksaa autollasi  tai merkkilaukullasi laskuja, kun työ tai tai kokonainen elinkeino katoaa alta.  Sosiaalitoimiston luukulta ruokarahaa saa moni, jonka näemme etäältä elävän hulppeissa kulisseissa.

Amerikkalaiset NFL-pelaajat tienaavat nopeasti miljoonia (lyhyen) uransa aikana. Siksi on häkellyttävää lukea tilasto, että jopa yli puolet heistä oli vakavissa talousvaikeuksissa vain kaksi vuotta uran lopettamisen jälkeen. Äkkirikastunut tai lottovoittaja sijoittaa helposti voittonsa uuteen autoon, taloon – ja jos jotain jää yli, ehkäpä yhteen lomataloonkin. Kuluttamisessa me kaikki olemme luonnonlahjakkuuksia. Sen sijaan rahataidot ja erityisesti vaurauden kasvattamisen taidot eivät automaattisesti tule rahan mukana, vaan ne on opeteltava erikseen.

Jos haluat kasvattaa omaa varallisuutta, älä seuraa heitä jotka kuluttavat. Opi heiltä jotka säästävät, laittavat rahansa – pienetkin pennoset  – kasvamaan korkoa. Se, keitä he ovat, voi yllättää. Rappukäytävän hiljainen leski, työkaverisi joka ei paljon rahoistaan puhku tai sijoituskurssilla tapaamasi uusi tuttavuus. Monesti heidänkin tarinoissaan on niin riskinottoa, sattumia ja joskus hyvän ajoituksen onneakin, jota ei suoraan voi kopioida omaan tarinaan, mutta periaatteita voi monistaa.

Vaurastumisessa auttaa myös kaksi muuta taitoa: Psykologinen ymmärrys itsestä rahan käyttäjänä ja ymmärrys siitä, miten markkina toimii. Kun tunnistat itsessäsi talouteen liittyvät tunteet kuten pelot tai ahneuden, osaat huomioida ne kaukaa viisaasti taloudellisia päätöksiä tehdessäsi. Et pääse niistä eroon, mutta osaat elää niiden kanssa. Silloin ne eivät pääse yllättämään eivätkä sotkemaan pitkäjänteistä suunnitelmaasi vaurastumisesta. Silloin se, mitä taloudessa tapahtuu, kuten nousut, romahdukset tai poikkeavat tapahtumat, eivät sinua horjuta.

Unna Lehtipuu

Timanttipesulan kirjoittaja Unna Lehtipuu on viestintäyrittäjä, yksityissijoittaja ja tietokirjailija, joka rakastaa numeroiden takana olevia merkityksiä. Unna toimii myös talousvalmentajana Talousklubissa. Lue lisää Unnan kirjoista: Timanttipesula (2016), Rikastamo (2018) ja Sijoittajaksi 7 päivässä (2019) ja sivulta http://www.talousklubi.fi.

PS. Tee alla oleva testi: Paljonko tienaamistasi euroista on muuttunut varallisuudeksi euromääräisesti ja prosenttimääräisesti

TEE HAPPOTESTI TALOUTEESI!

TAVOITAT MINUT @UnnaLehtipuu